Ambulancezorg in Spijk en Vuren mogelijk van Gelderland-Zuid naar Zuid-Holland Zuid

SPIJK/VUREN – Als het aan de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid ligt dragen zij in de toekomst de ambulancezorg voor de plaatsen Spijk en Vuren volledig over aan de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid.

Uit cijfers van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, die in handen zijn van de gemeente West Betuwe, blijkt dat de ambulances in het eerste tot en met het derde kwartaal van 2020 niet altijd op tijd waren bij een spoedrit. De maximale aanrijtijd voor een spoedrit bedraagt 15 minuten. De landelijke norm voor het op tijd ter plaatse zijn bij deze meldingen bedraagt 95%. De Veiligheidsregio laat weten dat het niet halen van de 15 minuten norm mede te wijten is aan de coronacrisis. “Aanrijdtijden duren langer als gevolg van de omkleedmomenten in de persoonlijke beschermingsmiddelen door ambulancemedewerkers. Ook de gemiddelde totale duur van de zorgverlening is gestegen, wat gevolgen heeft voor de beschikbare capaciteit.

In de eerste drie kwartalen van 2020 heeft de ambulancedienst van de regio Gelderland-Zuid 8 spoedritten gehad in Spijk en 43 in Vuren. In Spijk was men in 50% van deze ritten (4) niet binnen de vereiste 15 minuten ter plaatse. in Vuren waren dit 12 van de 43 ritten (27,9%). Om vaker op tijd te zijn heeft de veiligheidregio Gelderland-Zuid het plan om de ambulancezorg voor Spijk en Vuren in zijn geheel over te dragen aan de buurregio Zuid-Holland Zuid. Zij kunnen vanuit hun post in Schelluinen eerder ter plaatse zijn dan de Gelderse post Rumpt. Wie vanuit Spijk of Vuren 112 belt voor een ambulance komt dan ook bij de meldkamer in Rotterdam uit. Nu is dat nog de meldkamer in Arnhem. Het veranderen van meldkamer en ambulancedienst brengt wel wat haken en ogen met zich mee. De brandweerzorg blijft namelijk wel onder de verantwoordelijk van Gelderland-Zuid vallen. Er wordt dan dus met twee meldkamers gewerkt. “Om die reden is het van belang dat dit goed onderzocht wordt en er goede afspraken gemaakt worden, voordat de plannen worden doorgevoerd.“, valt te lezen in het document.

Herwijnen en Heukelum
De ambulancezorg in Herwijnen en Heukelum zou volgens modellen van het RIVM ook door de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid moeten worden uitgevoerd. Echter is de Gelderse ambulancedienst in deze plaatsen vanuit Rumpt eerder ter plaatse. De regio’s zijn met elkaar in overleg om ervoor te zorgen dat de regio Gelderland-Zuid voor deze plaatsen verantwoordelijk blijft. In Heukelum was men in 18 van de 28 gevallen binnen de 15 minuten aanwezig (64,3%). In Herwijnen was dit in 47 van de 53 gevallen (88,7%).

Een gedachte over “Ambulancezorg in Spijk en Vuren mogelijk van Gelderland-Zuid naar Zuid-Holland Zuid

 1. Vreemd dat t RIVM aangeeft dat volgens de modellen de Ambulance in Herwijnen en Heukelum vanuit Zuidholland Zuid moet komen.

  Aanrijtijden volgens googlemaps.
  Ambulance post Waardenburg(gldz)Herwijnen 10min
  Ambulancepost Rumpt(gldz)Herwijnen 13min
  Ambulance post Schelluinen(zhz)Herwijnen 14min
  Ambulancepost Schoonrewoerd(utr)Herwijnen 17min

  Ambulance post Schoonrewoerd(utr) Heukelum 12min
  Ambulance post Rumpt(gldz)Heukelum 13min
  Ambulance post Schelluinen(zhz)Heukelum 15min
  Ambulance post Waardenburg(gldz) Heukelum 16min

  Ambulancepost Schelluinen(zhz) Spijk 10min
  Ambulancepost Rumpt(gldz) Spijk 18min

  Ambulancepost Schelluinen(zhz) Vuren 13min
  Ambulancepost Rumpt(gldz) Vuren 17min

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.