Politie: “Kunstrovers klommen via spanband Leerdamse stadsmuur af”

LEERDAM – De kunstrovers die in de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 augustus een schilderij van Frans Hals uit het museum “Het hofje van mevrouw van Aerden” stalen klommen na de diefstal via een spanband de stadsmuur af. Dat stelt de politie dinsdagavond 1 en woensdagavond 2 september in de opsporingsprogramma’s Opsporing Verzocht van de NPO en Bureau Hengeveld van RTV Utrecht.

Rond 03:30 uur die nacht ging het inbraakalarm van het museum af. Ter plaatse bleek dat het schilderij “Twee lachende jongens met bierkruik” voor de derde keer sinds 1988 gestolen was.

Uit onderzoek is gebleken dat de daders mogelijk vlak voor en na de inbraak gezien zijn door getuigen. Rond 03:15 uur reed er op de Lingedijk, ter hoogte van restaurant “De Beren” een scooter met twee personen richting het museum. Korte tijd later werd er opnieuw een scooter met twee personen gezien, maar dan de andere kant op. De passagier had op dat moment een groot voorwerp bij zich “Mogelijk is dit het schilderij geweest.”, stelt politiewoordvoerster Maren Wonder in de uitzending van Bureau Hengeveld.

Stadsmuur

De politie vermoedt na het onderzoek ook dat de daders na de diefstal met het schilderij via een spanband de stadsmuur af zijn geklommen. De spanband was vastgemaakt aan de vlaggenmast ter hoogte van het kanon, aan de achterzijde van het hofje.

Tevens werd er in de omgeving een achtergelaten ladder aangetroffen. Dit gebeurde enkele weken voor de inbraak. “De eigenaar heeft zich inmiddels gemeld. De ladder was gestolen. We onderzoeken alsnog of de ladder iets te maken heeft met de inbraak.”, aldus politiewoordvoerster Wonder.

Heeft u iets gezien of gehoord en heeft u nog niet met de politie gesproken? Of heeft u andere informatie? Neem dan contact op via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Foto: Spanband aan de vlaggenmast waarmee de daders over de stadsmuur klommen. Bron: Politie

Geplaatst op: 02-09-2020 19:56 uur

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.